Klasa ID LO brała udział w warsztatach kulinarnych w Wilanowie. Zajęcia odbywały się w Villi Intrata. Były prowadzone przez sympatyczną trójkę, w której skład wchodzili: Pani Marta, Pani Joanna oraz Pan Marcin. Spotkanie zaczęło się przedstawieniem przez prowadzących podstawowych informacji dotyczących zasad etykiety i zachowania przy królewskim stole obowiązujących w czasach Jana III Sobieskiego. Przedstawiono nam także ciekawe funkcje i zawody, którymi zajmowały się specjalnie przygotowane do tego osoby takie jak szafarz czy stolnik. Pełniły one na dworze królewskim bardzo ważne funkcje. Po wprowadzeniu zabraliśmy się do przyrządzania potraw występujących na królewskich dworach. Do straw tych należały na przykład; mus z pieczonego kalafiora, ryba żółto po królewsku (jesiotr), soczewica z chrzanem i inne równie wyszukane. Do przygotowania tych potraw wykorzystywaliśmy takie przyprawy jak (ekskluzywny) szafran, cynamon czy liść laurowy.
Warsztaty bardzo nam się podobały, a jedzenie było niezwykle smaczne, tym bardziej że przygotowaliśmy je sami.